Öppnavarv på Orust

I den svenske skjærgården, litt nordvest for Gøteborg, ligger vakre Orust kommune med sine glatte svaberg og skogkledde kyst. En riktig perle å besøke for deg som trives godt ved kysten. Her arrangeres Öppetvarv på det vesle stedet Ellös i slutten av august hvert år. I 2017 arrangeres messa fra 25.-27. august.

Skandinavias største båtmesse for seilbåter

Öppetvarv er den største båtmessen i Skandinavia for seilbåter, så hvis du liker å seile er Ellös stedet for deg i august. Denne båtmessen trekker til seg seilentusiaster fra hele verden – både fordi den er Skandinavias største båtmesse med fokus på seilbåter og fordi Ellös og området rundt langs kysten til Orust kommune er en ekte perle.

Båtmessens spede begynnelse

Öppetvarv blir arrangert hvert år i slutten av august. Det hele begynte i 1996. Riktignok var ikke messen like stor da som nå, men Öppetvarv har bare vokst seg større og større med årene samtidig som interessen for den har økt. Det er Hallberg-Rassy som hvert år arrangerer båtmessen, og de legger alltid båtmessen til helgen etter selveste TjörnRunt.

Seilkonkurransen TjörnRunt

I TjörnRunt-uken arrangeres det forskjellige seilkonkurranser, deriblant hovedkonkurransen TjörnRunt og Lilla TjörnRunt. Deltakere legger til i Stenungsunds havn, og her er selve hjertet for hele arrangementet sammen med StSS-anlegget som ligger rett over sundet. Det går en shuttle-båt som frakter folk over sundet kontinuerlig både på fredagen og på lørdagen. I 2015 valgte arrangørene å fornye hele TjörnRunt-konkurransen. Dette innebærer en større satsning på hele arrangementet gjennom flere kappseilinger, hyggelige festligheter og flere aktiviteter for både publikum og deltakere. Denne satsningen ønsker å gjøre TjörnRunt til den selvfølgelige møteplassen for seilere, og har utvidet helgen til å vare en hel uke. Målet er å videreutvikle TjörnRunt-uken slik at dette blir en stor attraksjon og et sted seilere velger å komme hvert år. Arrangørene har allerede funnet nye konsepter og satt opp flere konkurranser, slik at det finnes konkurranser for flere ferdighetsnivåer. De knytter seg stadig til flere partnere som kan bli med å videreutvikle arrangementet til et arrangement som trekker enda flere mennesker. Dette blir det spennende å følge med på i årene som kommer.

Avslutt med en inspirerende Öppetvarv-helg

Etter at du har deltatt i kappseilingen eller fulgt spenningen fra siden, kan det være en veldig fin avslutning å ta turen innom Öppetvarv-båtmessen. Her kan du se det nyeste nye og bli inspirert for neste sesong. Kanskje finner du nettopp den seilbåten som du alltid har ønsket deg, eller kanskje du bare nesten finner den. Da er det mulig å stikke innom båtmessen neste år også. Med flere arrangementer i nærmiljøet i august, så blir det gjerne også en møteplass for entusiaster som deler samme lidenskap – nemlig seiling. Da er det lett å knytte nye bekjentskaper eller møte gamle kjente, og dermed blir TjörnRunt og båtmessen noe mye mer enn bare seilkapping og messe. For deg som er veldig interessert, så er dette også stedet for deg å knytte nye kontakter innenfor seilmiljøet – både i båtbransjen og seilklubber imellom.