Sjøen for alle

Båtmesser er interessante enten man har båt eller ikke. Det arrangeres båtmesser flere steder i Norge, så det er alltid muligheter for å komme seg til en messe. Sjøen for alle er Norges største båtmesse. Den arrangeres i Lillestrøm i 2017, og messa er åpen fra 22. til 26. mars.

Kort historie

Sjøen for alle ble første gang arrangert sensommeren 1956, den gangen i Frognerkilen. Kronprins Olav og prinsesse Astrid sto for åpningen, og 25 000 besøkende kom innom. Totalt ble mer enn 100 båter solgt under den første messa. Så ble ikke messa arrangert igjen før i 1961. Da ble arrangementet flyttet til våren.

I 1963 flyttet messa til Norges Varemesses lokaler på Sjølyst. Mer enn 60 000 besøkende kom innom. Fra 1961 til 1967 ble Sjøen for alle arrangert annethvert år, men etter den tid har dette vært en årlig begivenhet. Kong Olav var lenge en trofast besøkende på messa.

På 70-tallet ble messa også kjent internasjonalt. I 1973 var 15 land representert. Det ble også innført fagseminar under messa dette året. I 1977 ble Sjøen for alle slått sammen med Båter i sjøen. Messa satte ny besøksrekord med 114 000 besøkende fordelt på utstillingene på Frognerstranda og Sjølyst. Utstillingen besto av mer enn 500 båter.

I 1984 ble messa arrangert i en telthall. Sjøen for alle kjøpte opp aksjeselskapet Båter i sjøen. Fortsatt var besøkstallene høye. I 1988 var renta høy, og besøkstallene på messa sank til bare 61 500. Arrangementet gikk for første gang med underskudd. Også i 1989 gikk Sjøen for alle med underskudd. I 1986 hadde det blitt solgt norskbygde båter for rundt en milliard, mens salget i 1988 var sunket til det halve, og i 1989 var salgstallet for norskbygde båter kun 233 millioner kroner.

Sjøen for alle i Lillestrøm

I 2015 ble messa flyttet til Lillestrøm og Norges Varemesse. Messen arrangeres sammen med bransjeorganisasjonen NORBOAT. Mange salgsrekorder ble satt dette året, og 25 863 besøkende var innom. Det var en økning i besøkstallet på 56 % sammenlignet med året før.

Mer om messa

Sjøen for alle er et samlingssted for alle som elsker båter, enten de har båt, ønsker seg båt, eller bare vil se på båter, båtutstyr og sjøliv. Sjøen for alle markerer starten på båtsesongen her i Norge, og messa byr på mer enn båter. Her finner man inspirasjon og interessante foredrag. I tillegg kan man ta båtførerkurs under messa. Messa byr også på det nyeste innen teknologi og båtinteriør, og man kan kjøpe alt fra teknologisk utstyr til tau og fendere. Messa favner bredt og har mange ulike aktiviteter.

Adkomst til messa

Fra Oslo til Lillestrøm er det firefelts motorvei, og kjøretiden er 15 til 20 minutter. Man kan også komme seg til Lillestrøm med tog. NSB har flere avganger hver time, både fra Oslo Sentralbanestasjon og fra Gardermoen. Reisetiden med tog fra Oslo til Lillestrøm er 11 minutter. Alle er velkomne på messa, og til å ønske den nye båtsesongen offisielt velkommen.